انواع روشهای تراکم سازی بتن

روش‌های تراکم‌سازی بتن شامل تراکم دستی و تراکم با استفاده از تکنیک های مکانیکی می باشد که هر یک سازوکار خاصی دارند.

تراکم سازی با هدف کاهش مقدار هوای موجود در بتن انجام می شود. متراکم کردن به نوعی فشرده کردن بتن تازه در قالب ها و پیرامون میلگردها به صورتی است که کاملاً حالت بگیرد.

عملیات متراکم کردن بتن

روش‌های تراکم‌سازی بتن را به صورت مفصل توضیح می دهیم. بعد از بتن ریزی در محل، درصدی از هوا به شکل حباب یا فضای خالی در میان سنگدانه های مخلوط بتن می ماند. لذا در این شرایط نیاز است که فضای خالی میان ذرات تخلیه گردد. متراکم کردن به نوع بتن، مقدار روانی بتن، حجم بتن ریزی، نحوه جابه جایی، فرم فیزیکی قالب ها، شمار آرماتورها، فاصله میان آنها و ... وابسته می باشد.

در صورتی که بتن به خوبی ترکیب شود، تفکیک ذرات و آب آوری در آن به کمترین میزان برسد. بتن متراکم شده کاملاً توپر، مستحکم و عمری است و اصلاً قابل نفوذ نمی باشد. اگر عملیات متراکم سازی به درستی انجام نشود، نتیجه معکوس خواهد داشت. بتنی که متراکم شده باشد همانند بتن پیش تنیده با مشکل ترک خوردگی بسیار کمتری مواجه می شود.

آشنایی با روش‌های تراکم‌سازی بتن

دو روش اصلی این کار را بررسی می کنیم:

تراکم دستی

برای ترکیب بتنی روان و خمیری باید از یک میله فولادی استفاده نمود. این میله که تخماق نام دارد، باید در بتن فرو رود تا انتهای آن به لایه انتهایی بتن و انتهای قالب برسد. برای ترکیب های سخت تر باید از تخماق های سرپهن دارای مقطع دایره ای یا مربعی استفاده نمود. همچنین می توان روش تراکم دستی را با بیل و فرو کردن بیل در ترکیب انجام داد.

روش مکانیکی، از روش‌های تراکم‌سازی بتن

این روش که ویبره کردن نام دارد، باید به صورت اصولی انجام شود تا سبب جدا شدن اجزای بتن از یکدیگر نشود. ویبراتورهای داخلی یا خرطومی برای این کار استفاده می شوند. این دستگاه دارای یک محرک منعطف می باشد که سبب چرخش میله مرکزی می شود. با چرخش میله فلزی، قطعه فلزی متصل به آن به پوشش فلزی شوکی وارد کرده و آن را تکان می دهد. لرزاننده ها از قطرهای گوناگونی برخوردار هستند. در زمان استفاده از ویبراتورها باید به دستورالعمل ها توجه داشت.

چنانچه ویبراتور خرطومی برای حرکت جانبی بتن و هل دادن آن به کار رود، اجزای ترکیب از هم سوا می شود. این لرزاننده برای تراز نمودن سطح بتن استفاده می شود. به صورتیکه برای تراز کردن سطح بتن در وسط ترکیب فرو می رود و هیچ کار دیگری در زمان انجام این کار نباید صورت گیرد.


نکات مهم در زمان استفاده از ویبراتور

اگر در میان روش‌های تراکم‌سازی بتن ، روش مکانیکی را انتخاب نمودید باید توجه کنید که ضوابط کار را درنظر بگیرید. برخی از نکات حائزاهمیت شامل موارد زیر می باشد:

-به منظور پیشگیری از محبوس شدن هوا، لایه بتن باید از ضخامت اندکی برخوردار باشد اما در هر شرایط ضخامت نباید از 150 میلی متر پایین تر باشد. توصیه می شود که ماکزیمم ضخامت لایه نیم متر باشد.

-زمان اعمال لرزاننده خرطومی حدوداً 6 تا 16 ثانیه باشد. تغییرات ظاهری بتن در حین کار، بهتر می تواند این زمان را مشخص کند.

برای کسب نتیجه بهتر باید ویبراتور را سریع داخل بتن کنید و با حرکت بالا و پایینی به تدریج آن را بیرون بکشید.

لرزاننده نباید با سطح قالب و میلگرد برخورد کند. زیرا موجب صدمه دیدن آنها می شود.

اگر از روش‌های تراکم‌سازی بتن ، روش ویبراتور را انتخاب کردید حتماً به تناسب قطر ویبراتور با اندازه سنگدانه ها توجه کنید. هر چقدر که سنگدانه ها درشت تر باشند، باید قطر ویبراتور بزرگتر باشد.