نگاهی جامع به سقف پیش تنیده
نگاهی جامع به سقف پیش تنیده به شما کمک می کند تا درباره انتخاب این سقف برای سازه های خود، بهتر تصمیم گیری کنید.
طراحی سقف با بتن پیش فشرده، سال های زیادی است که در کشورهای پیشرفته جهان رایج شده است. سقف هایی که با بتن پیش تنیده احداث می شوند می توانند با دهانه بلند اجرا شوند و این مسئله سبب می شود که بسیاری از چالش های معماری در سازه حذف شود. هر چند که استفاده از بتن پیش تنیده با مزایای دیگری همراه است.
دو روش اجرای سقف پیش تنیده
اولین چیزی که با نگاهی جامع به سقف پیش تنیده مشخص می شود این است که سقف پیش تنیده به دو روش قابل اجرا است:
سقف پیش تنیده پیش کشیده: در این روش، نخست تاندون ها را در معرض کشش قرار می دهند و عملیات بتن ریزی شروع می شود. پس از گیرش بتن، تاندون ها خلاص می شوند. در این شرایط، کابل ها تمایل به برگشت به حالت اولیه خود دارند و یک نیروی اصطکاکی میان کابل و بتن ایجاد می شود و سبب ایجاد نیروی فشاری در بتن می شود.
سقف پیش تنیده پس کشیده: در این روش اجرای سقف، از پروفیل های قائم در نقاط خاص استفاده می شوند. پروفیل ها به صورتی هستند که در وسط دهانه در پایین ترین بخش دال و در بخش تکیه گاه در بالاترین موقعیت خود هستند. با نگاهی جامع به سقف پیش تنیده متوجه می شویم که در ادامه اجرای این سقف در زمانیکه تاندون ها در سر جای خود فیکس می شوند، بتن ریزی شروع می شود. پس از گیرش اولیه، بتن به مقاومت بالایی دست پیدا می کند و تاندون ها در معرض کشش قرار می گیرند. این سقف به دو روش چسبیده و غیر چسبیده قابل اجرا است.
الزامات فنی سقف پیش تنیده به روش پس کشیده
در نگاهی جامع به سقف پیش تنیده متوجه می شویم که این سقف ها باید به صورت اصولی اجرا شود تا استحکام و مقاومت لازم را داشته باشد. سقف بتنی پیش تنیده پس کشیده به شکل دال تخت اجرا می شود. با توجه به آئین نامه 2800 ایران، در زمان بهره گیری از سیستم دال تخت و ستون باید ارتفاع سازه را به 10 متر یا ماکزیمم سه طبقه محدود نمود. وگرنه، استفاده از دیوارهای برشی بتن آرمه ضرورت دارد.
نگاهی جامع به سقف پیش تنیده و مزایای آن
- با بهره گیری از فناوری پیش تنیدگی می توان دهانه های بزرگتر احداث کرد.
- با توجه به در معرض فشار بودن بتن و وجود انحنا در کابل ها، می توان پوشش دهانه با ضخامت کمتر نسبت به بتن آرمه صورت بگیرد.
- امکان قرار دادن سطح زیرین تخت در اختیار طرح معماری وجود دارد. نصب تأسیسات در این شرایط بسیار آسان است.
- نیروی پیش تنیدگی سبب وارد شدن فشار دائمی به سقف پیش تنیده می شود و سقف پیوسته در معرض فشار خواهد بود. این مسئله سبب کاهش ترک ها می شود. کاهش ترک، از نفوذ مواد به بتن جلوگیری می کند.
- ستون گذاری در این سیستم بدون توجه به قاعده خاص و پیاده کردن نظم مشخص، امکان پذیر است.
- کاهش ضخامت دال و حذف تیر سبب کاهش وزن سازه می شود که این مسئله در کاهش اندازه دیگر اجزای سازه ای مؤثر خواهد بود.
روش طراحی سازه پیش تنیده در ایران
در نگاهی جامع به سقف پیش تنیده به روش طراحی سازه می پردازیم. روش طراحی سازه بدین صورت است که در سقف بتن آرمه معمولی، دو شبکه میلگرد کار می شود و سپس پروسه طراحی سازه پیش تنیده با یک مش نمره پایین اجرا می شود. برای طراحی سقف بتنی، میلگرد بتن آرمه به کار می رود. اما در این روش باید از مش پایین در سقف پیش تنیده استفاده نمود. اجرای سازه با سقف پیش تنیده موجب کاهش 50 درصدی مصرف میلگرد می شود.